Harmonikkakonsertto Shape-Shifter sai alkunsa Raimo Vertaisen ideasta eräässä illanvietossa kolmisen vuotta sitten. Harmonikka on oma instrumenttini ja soittimeni rajoittuneesta konserttorepertuaarista johtuen olen ollut varsin aloitteellinen uusien konserttojen tilaamisessa. Siitä huolimatta (tai ehkä juuri sen vuoksi) konserton säveltäminen tuntui ongelmalliselta. Erityisen hankalalta tuntui kysymys siitä, mikä on harmonikalle luonteenomaisinta materiaalia, toisinsanottuna minkä vuoksi juuri harmonikan pitäisi olla vaikkapa jousiorkesterin solistina.

Jossain vaiheessa sävellysprosessia tajusin, että vanha ajatukseni harmonikasta eräänlaisena ”sointivärikameleonttina”, joka pystyy sulautumaan luontevasti lähes kokoonpanoon kuin kokoonpanoon, pätee siihen myös soolosoittimena: ei ole olemassa harmonikalle luonteenomaisinta roolia vaan sille on nimenomaan luontevaa toimia hyvin erilaisissa rooleissa. Näin ollen kappaleen nimi oli syntynyt ja sitä mukaa myös teoksen muoto, jossa alun jousiorkesteriin sulautumaan pyrkivästä harmonikasta kehittyy erilaisten muodonmuutoksien kautta lopulta ekstroverttisen virtuoosinen solisti. Matkan varrella instrumentti toimii myös muun muassa eräänlaisena ”moottorina” ja herkkänä tunnelmoijana.

Shape-Shifter on Kokkolan Talviharmonikka ry:n tilausteos Suomen Kulttuurirahaston Keski-Pohjanmaan rahaston ja Teoston Sävellystilaustoimikunnan ystävällisellä tuella. Se on omistettu vanhalle harmonikansoitonopettajalleni, Kokkolassakin vaikuttaneelle Matti Ekmanille, ”miehelle, joka antoi minulle musiikin”.

Veli Kujala, 12/2018